Mikä on laajakaista?

Laajakaistainen Internet-palvelu on todellakin eniten käytetty Internet-yhteysmuoto suurten pääsynopeuksiensa vuoksi; sitä tarjotaan neljässä eri muodossa, DSL (tai Digital Subscriber Line), myös valokuitu, kaapeli ja satelliitti. Vanha puhelinverkkoyhteys on ainoa käytettävissä oleva muu kuin laajakaistainen Internet-palvelu, ja vaikka se on halvempaa, useimmat Internet-käyttäjät siirtyvät kohti nopeampaa laajakaistayhteyttä.

DSL


DSL (tai Digital Subscriber Line) Internet-palvelu muodostaa yhteyden hyödyntämällä käyttämättömiä puhelinjohtoja, jotka eivät aiheuta keskeytyksiä puhelinpalvelulle. DSL-yhteydellä kokemaasi nopeus vaihtelee etäisyyden mukaan kytkentäasemasta. Nopeutesi on hitaampi, mitä kauempana olet ja nopeammin, mitä lähempänä olet kytkentäasemaa, ja tämä voi olla ratkaiseva tekijä, kun yrität valita DSL-linjan tai kaapeliyhteyden välillä.

Kaapeli


Laajakaapeliyhteyden tarjoaa paikallinen kaapeli-tv-palveluntarjoaja. Tässä kaapeli-Internet-yhteyden nopeus vaihtelee palvelun käyttäjien määrän mukaan tietyllä ajankohdalla. Tietyn maantieteellisen alueen vuoksi laajakaapelipalvelun käyttäjät jakavat yhteyden kaistanleveyden, mikä hidastaa sitä nopeutta, jota useammat käyttäjät ovat järjestelmässä. Tämä tapahtuu ruuhka-aikoina, esimerkiksi myöhään iltaisin sen jälkeen, kun työpäivä on ohi, jolloin monet ihmiset käyttävät Internetiä. Hieman harhaanjohtavasti kaapeliyhtiö arvioi usein yhteysnopeudet, jotka perustuvat ajatteluun, että käytät palvelua. Mutta näin ei selvästikään ole.

Valokuitu


Uusin laajakaistapalvelu on valokuitu, joka on toistaiseksi nopein Internet-yhteys. Tämän tyyppinen Internet-palvelu on kuitenkin vielä lapsenkengissään, koska sen palvelualueet ovat melko rajalliset ja koska valokaapelin asettaminen kestää jonkin aikaa. Aina missä sitä on saatavilla, hinta ei kilpaile vain DSL: n ja kaapelin kanssa, vaan tarjoaa paljon nopeamman yhteyden kuin molemmat palvelut.

Satelliitti


Viimeisin ja hitain laajakaistapalvelu tarjotaan satelliitin kautta. Vaikka tämä on hyvä korvaava puhelinverkkoyhteys syrjäisillä maaseutualueilla asuville ihmisille, asennuskustannukset ovat melko korkeat, mutta käynnissä olevat kuukausimaksut ovat kilpailukykyisiä sekä kaapeli- että DSL-palveluille.

DSL- ja kaapelilaajakaistapalvelulla on monia etuja. Se tarjoaa suuremman kaistanleveyden kuin muut Internet-yhteyslomakkeet, ja se helpottaa tietokoneen käyttäjän moniajoa useiden sovellusten kanssa taustalla, kun surffaat verkossa. Voit surffata verkossa kuunnellessasi ääntä.

Kodin tietokoneiden verkkoyhteyttä helpottaa laajakaistayhteys, joko käyttämällä langattomia tai langallisia modeemeja.

Laajakaistapalvelun hinta on vuosittain korkeampi kuin halvempi puhelinverkko, 100-500 dollaria, mutta kun otetaan huomioon laajakaistayhteyden edut ja helppous, se on hintansa arvoinen.

Laajakaistayhteyden avulla voit pelata monia suosittuja tietokonepelejä, jotka perustuvat nopeaan Internet-yhteyteen.

Laajakaistayhteys, toisin kuin vanha puhelinverkkoyhteys, ei kytke puhelinlinjaa käytön aikana. Itse asiassa laajakaistayhteyden avulla voit hankkia Internet-puhelinpalvelun, joten et enää tarvitse perinteistä puhelinlinjaa lainkaan.

Toinen laajakaistayhteyden suuri etu on, että olet jatkuvasti yhteydessä Internetiin. Pystyt nopeasti muodostamaan yhteyden työsi intranetiin ja sähköpostiin muutamassa sekunnissa.

Monet ihmiset harkitsevat näiden laajakaistaisen Internet-palveluvaihtoehdon välillä kaventavat yleensä haun suosituimpiin palveluihin, jotka ovat DSL ja kaapeli. Hyvä tapa tutkia vaihtoehtojasi olisi tehdä laajakaista vertailu ja kysyä harkitsemallasi alueella olevilta, mitä palvelua he käyttävät ja miten se toimii heidän hyväkseen.

Vaikka kaapelilaajakaistayhteyspalvelu tarjoaa nopean Internet-yhteyden, tätä nopeaa nopeutta ei saavuteta, jos itse yhteyteen ei voida luottaa. Saamasi kaapeliyhteys riippuu esimerkiksi jaetusta kaistanleveydestä, järjestelmän käyttäjien lukumäärästä milloin tahansa ja verkon viiveestä.

Kaistanleveys on vain yksi tekijä, joka määrittää Internet-yhteyden nopeuden. Se mittaa tietomäärää, joka tulee verkkoon tietyn ajanjakson aikana ja mitataan bps: nä tai bitteinä sekunnissa. Mitä suurempi tietovirta, sitä parempi Internet-Internet-yhteys. Laajakaistayhteyksissä tuetut tiedonsiirtonopeudet ovat yleensä 300 kb / s ja suuremmat, toisin kuin vanha puhelinverkkoyhteys, enintään 53 kb / s.

Latenssi on toinen tekijä, joka vaikuttaa kaapeli-Internet-yhteyden nopeuteen. Viivästys tarkoittaa viiveitä, jotka aiheutuvat verkkodatan käsittelystä. Verkkoa kuvaillaan matalaksi viiveeksi, jos se kokee vain pienet viiveet, ja suureksi viiveeksi, jos se kärsii pitkistä viiveistä. Kun latenssi muuttuu liian suureksi, tiedonsiirto aiheuttaa pullonkaulan, joka estää lisädatan tulon läpi, mikä vähentää tehokkaasti kaapelin Internet-yhteyden kaistanleveyttä. Joten vaikka Internet-yhteyden kaapelikaistanleveys on asetettu, sen tehokkuutta voidaan vähentää tietojen pullonkauloilla ja järjestelmän suurella käyttäjämäärällä.

Jälleen laajakaistaisella DSL-yhteydellä Internetin yhteysnopeutta voidaan vähentää huomattavasti etäisyydellä, jonka tilaaja sijaitsee kytkentäasemasta. Mitä kauempana tilaaja on kytkentäasemasta, sitä hitaampi Internet-yhteys on.

Asennuksen jälkeen laajakaistayhteys on aina päällä. Yhteys ylläpidetään kaapeli- tai DSL-modeemilla. Nämä yhdistävät tietokoneen seinän kaapelipistorasiaan, jos kyseessä on kaapeli-internetyhteys; tai DSL-modeemi puhelinlinjaan. Internet-yhteys katkeaa vasta, kun nämä yhteydet irrotetaan.

Toisin kuin vanha puhelinpalvelu, et soita tiettyyn puhelinnumeroon päästäksesi Internetiin. Laajakaistapalvelun avulla Internet-yhteys saadaan yksinkertaisesti kaksoisnapsauttamalla haluamaasi Internet-selaimen kuvaketta (tämä on yleensä työpöydälläsi – Internet Explorer, Firefox, Netscape jne.). oletussivusi avautuu ja voit heti aloittaa surffaamisen verkossa. Koko prosessin tulisi kestää korkeintaan noin 10–15 sekuntia riippuen tietokoneen nopeudesta ja hidastumisesta.